lens

Photo by Lensabl on Unsplash

Niet ieder mens vindt het fijn om de hele dag een bril te dragen. Misschien is dit niet handig voor jouw werk of misschien vindt jij het gewoon niet mooi staan of lekker zitten. Gelukkig zijn er voor deze mensen ook lenzen te krijgen bij de opticien. Tegenwoordig heb je ook multifocale lenzen waardoor je zowel veraf als dichtbij goed kunt zien met de lenzen. Bovendien zijn er allerlei mogelijkheden en manieren waarop je je lenzen online bestellen. Dan hoef je niet iedere keer naar de opticien om nieuwe lenzen te halen, maar kun je dat doen vanuit de comfort van je huis. In deze tekst gaan wij jou uitleggen welke soorten lenzen er zijn en wat de voor- en nadelen van deze soorten zijn. Zo kan ook jij de juiste lenzen kiezen.

Wat zijn contactlenzen precies?

Contactlenzen zijn gemaakt van kunststof. Contactlenzen drijven op traanvocht en kunnen dus ook water vasthouden. Over het algemeen voel je een lens daardoor ook niet zitten. Er zit geen ruimte tussen je oog en de lens, waardoor je gezichtsveld optimaal is. Bij een bril is dit niet het geval. Het is belangrijk dat jouw lenzen genoeg zuurstof doorlaten. Anders kun je last krijgen van oogirritaties. Dat is natuurlijk niet fijn en kan voor veel ongemak zorgen. Het is daarom belangrijk dat je de juiste lenzen kiest voor jouw ogen. Hieronder vertellen we wat meer over de soorten lenzen die er te krijgen zijn.

De soorten materialen van lenzen

Er zijn verschillende materialen waarvan lenzen gemaakt kunnen zijn. Zo heb je harde lenzen die helemaal kunnen worden aangepast aan de vorm van jouw oog. Harde lenzen gaan vaak langer mee dan zachte lenzen, maar het duurt ook langer om aan de lens te wennen. Zachte lenzen passen zich aan aan de vorm van jouw oog. Zachte lenzen hebben een hoog watergehalte en laten vrij veel zuurstof door. Silicone hydrogel lenzen laten veel zuurstof door, maar worden minder vaak gebruikt dan de andere twee soorten lenzen.

De verschillende levensduren van lenzen

Niet alle lenzen zijn geschikt om even lang te gebruiken. Sommige moet je eerder vervangen dan anderen. Zo heb je bijvoorbeeld de daglens. deze doe je in de ochtend in en gooi je aan het eind van de dag weg. Ze zijn daardoor hygiënisch en makkelijk te gebruiken. Wel zijn daglenzen duurder dan andere soorten lenzen, omdat je ze zo vaak moet vervangen. Weeklenzen vervang je, zoals de naam al aangeeft, een keer per week. er zijn zelfs weeklenzen waar je mee kunt slapen, waardoor het minder tijd kost. maandlenzen worden een keer in de maand vervangen en moeten elke dag worden schoongemaakt en uitgedaan tijdens de nacht. Nachtlenzen draag je enkel in de nacht.

Type lens dat jij moet hebben

Het soort lens dat jij nodig hebt hangt af van de afwijking aan jouw ogen. Mensen die bijziend of verziend zijn dragen vaak sferische lenzen. Op het moment dat jij verschillende sterkten nodig hebt in hetzelfde oog, moet jij torische lenzen hebben. Multifocale lenzen zijn voor mensen die zowel dichtbij als veraf niet meer scherp kunnen zien. Om erachter te komen wat jouw afwijkingen zijn, moet je langs een opticien om je ogen te laten meten.