tandarts

Photo by Yusuf Belek on Unsplash

Iedereen weet dat het belangrijk is om een keer in de zoveel tijd naar de tandarts te gaan. Maar wat niet iedereen weet, is wat de reden is dat dit zo belangrijk is en waarom dit moet. Of je nu de Beste tandarts Schiedam bent of dat je een schoonheidsspecialist opleiding eindhoven doet, iedereen moet naar de tandarts. In deze tekst gaan wij jou uitleggen wat de tandarts precies doet en waarom deze zo belangrijk is. Na het lezen van de tekst ben jij hopelijk overtuigd dat het inderdaad toch wel belangrijk is om elk half jaar even langs te gaan bij de tandarts en waarom dit belangrijk is.

Het verwijderen van tandsteen

Een van de dingen die een tandarts doet is het verwijderen van tandsteen. Tandsteen is een kalklaag op je tanden die hard is geworden. Het probleem van tandsteen is dat het zeer ruw is en er daardoor makkelijker voedselresten vast blijven zitten. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat er sneller gaatjes in je tanden kunnen ontstaan. Ook kunnen je tanden door tandsteen verkleuren en geel of bruin gaan lijken. Bovendien zorgt het hebben van tandsteen vaak voor een slechte adem en kan tandsteen ervoor zorgen dat jij ontstekingen in je tandvlees krijgt. Door naar de tandarts te gaan kan dit worden verwijderd en kunnen al deze kwaaltjes worden voorkomen.

Tandplak veroorzaakt gaatjes in tanden

De veroorzaker van gaatjes in tanden en kiezen is tandplak. Je glazuurlaag kan worden aangetast door de zuren die door de bacteriën in tandplak worden gemaakt. Na een tijd zorgt de aantasting van het glazuur voor de verdwijning van het glazuur in de tand, waardoor er een gaatje ontstaat. Het oppervlakte van de tand is dan gebarsten. Het hebben van gaatjes is zeker geen pretje. Ze kunnen zorgen voor pijn en dan vooral bij het eten. Ook zorgen gaatjes voor een slechte adem. Je tandarts verwijdert deze tandplak, zodat het geen tandsteen kan vormen. Zo blijven je tanden langer gezond en kunnen problemen worden voorkomen.

De tandarts voorkomt en verhelpt problemen

Het fijne aan de halfjaarlijkse controle bij de tandarts is dat zij niet enkel je tanden reinigen en kijken of er gaatjes zijn. Vaak kijken tandartsen verder dan dat. Zo wordt er een keer in de zoveel tijd foto’s gemaakt van al je tanden en kiezen. De tandarts kan zo kijken of er afwijkingen zijn en of er iets aan je tanden gedaan moet worden. Sommige aandoeningen zijn namelijk niet altijd aan de buitenkant te zien of te voelen. Ook als jij nergens last van hebt en geen pijn ervaart, kan het nodig zijn om maatregelen te nemen. Zo wordt er voorkomen dat jij in de toekomst wel last krijgt van je gebit.

Controle bij de tandarts kost weinig tijd

Een bezoek aan de tandarts hoeft helemaal niet lang te duren. Vaak reinigt de mondhygiënist je tanden en verwijdert hij of zij alle tandsteen en tandplak. De tandarts kijkt of er afwijkingen zijn aan het gebit en of er iets aan moet gebeuren. Dit alles duurt vaak maar tien tot dertig minuten. Voor je het weet sta je dus alweer buiten de deur. Daarnaast zijn er veel tandartsen die ook in de ochtend en in de avond open zijn, waardoor je geen werk hoeft te missen.