De goede voornemens zijn voorgenomen en al zeg je het zelf: je bent lekker bezig. Goed aan het sporten, niet teveel aan het snoepen.. Maar dan: een blessure. Zeg maar ‘dag dag’ tegen je progressie. Het liefst wil je deze situatie voorkomen, maar hoe doe je dat het beste? Uiteraard door niet teveel druk op je lijf te leggen en geen gekke bewegingen te maken, maar doet voeding ook iets in dit proces? Het antwoord is “ja, je kan blessures enigszins voorkomen met de juiste voeding.” Stokholm Gym denkt graag met je mee hoe. 

1. Water, water, water 

Het is misschien een inkoppertje, maar we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: drink voldoende water. Water helpt niet alleen je huid, je organen en je humeur, maar ook je spieren en gewrichten. Door voldoende water te drinken voorkom je kramp en verleng je je belastingsduur. En dat helpt blessures voorkomen. Bovendien kunnen je spieren ook beter herstellen en afvalstoffen afvoeren na een training of sportmassage als je voldoende vocht binnen krijgt. Alle reden om altijd een bidon bij de hand te hebben dus. Hoeveel water je moet drinken om blessures te voorkomen? Daar is geen heilig antwoord op. Maar als je normaal eet en matig sport adviseren we zeker 2 tot 2,5 liter per dag. Zet je de kraan alvast open? 

2. Let op je macro’s

Als je lekker bezig bent met een gezonde leefstijl heb je vast wel eens gehoord over ‘macro’s’. Macro’s is de afkorting van macronutriënten, oftewel de stoffen die energie leveren aan je lichaam. In de fitnessbranche worden grofweg de volgende macro’s onderscheiden: eiwitten, koolhydraten en vetten. Door deze drie soorten stoffen op een juiste manier uit te balanceren zorg je ervoor dat je lijf voldoende energie heeft om te sporten en vervolgens genoeg bouwstoffen heeft om te herstellen. Heel simpel gezegd kun je ermee beginnen om koolhydraatrijk te eten voor een training en eiwitrijk na een training. Dat is een mooie start om je lichaam ultiem te voeden voor inspanning. O ja: alcohol wordt ookwel de ‘vierde’ macro genoemd. Let dus een beetje op je gebruik als je je lijf in topconditie wil houden!

3. Voedingsplan

Als je het helemaal goed wil doen qua macro’s om blessures te voorkomen en om beter te kunnen bewegen, dan kan je het waarschijnlijk niet alleen. Een mooi idee voor jouw nieuwe sportjaar kan daarom zijn om niet alleen beter, effectiever en gezonder te gaan trainen, maar ook om een voedingsplan bij je sportschema te betrekken. Op die manier ben je actief bezig met het voorkomen van blessures. Hoe je daar een start mee maakt? Een personal trainer kan je hier heel goed bij helpen. In iedere stad zijn er hele enthousiaste personal trainers te vinden. Personal trainer in Dordrecht nodig? Klop dan aan bij Stokholm Gym.