Je gaat lekker winkelen en past een jurk die je in de etalage zag. Voor de spiegel en aan jouw lichaam, ziet het er ineens vreselijk uit. Het is een situatie die velen van ons weleens mee hebben gemaakt. Schaam je niet. Het probleem ligt niet aan jou. Je kleedt je gewoon niet volgens je lichaamsvorm. Maar maak je geen zorgen – hier zijn er enkele tips voor je wat je moet dragen om je lichaamstype er op zijn best uit te laten zien.

Basisvormen vrouwelijk lichaam

  1. Zandloper

Kenmerken: Een gedefinieerde maar vollere buste, een gedefinieerde taille, een ronde bodem.

  1. Omgekeerde driehoek

Kenmerken: Je onderste helft is kleiner dan je bovenkant, kleine definitie tussen taille en heupen, platte heupen en billen, rechte en vierkante schouderlijn.

  1. Peer (ook wel driehoek of lepel genoemd)

Kenmerken: Volle heupen of dijen, een gedefinieerde taille, schouders die smaller zijn dan je heupen, een kleine bovenste helft en een kleine buste.

  1. Rechthoek (ook wel liniaal of banaan genoemd)

Kenmerken: Rechte schouderlijn en ribbenkast, rechte heupen en billen, zeer weinig taille-definitie, gemiddelde buik.

  1. Appel (ook wel kegel of neerwaartse driehoek genoemd)

Kenmerken: Rondere schouderlijn en een platte onderkant, gemiddeld tot groot buste, volheid rond het midden, goede benen.

Kleding voor de zandloper

Dit is het droomlichaamstype dat het meest gewild is. Het is een goed geproportioneerde lichaamsvorm die iedereen wilt. Dit figuur heeft heup en buste van bijna gelijke breedte, met een taille van bijna 10 of meer centimeters dunner. Maar een goed passende stijl met zachte vloeiende lijnen past het beste bij dit lichaamstype. Topjes in lichte kleuren met donkere riemen werken goed om de taille te accentueren. Vermijd loszittende jurken zonder enige vorm. Shorts, skinny jeans en zeemeerminrokken zijn zeer geschikt voor dit figuur. Vermijd zware stoffen om de jurken te naaien, omdat je hierdoor ook zwaar kunt lijken.

Kleding voor de omgekeerde driehoek

De omgekeerde driehoek is het meest atletisch ogende lichaamstype. Je schouders zijn veel breder dan je heupen. Recht gesneden jeans en jurken die van nature een omgekeerde V-look hebben, zijn allemaal kleding die bij je lichaam past. Omdat je heupen veel smaller zijn dan je schouders, zullen een kokerrok, skinny jeans, enz. Met tops er geweldig uitzien.

Kleding voor de peer

Het peervormige lichaam zit helemaal in het onderste deel van je lichaam. Je billen en dijen zijn visueel groter dan je bovenlichaam. Dankzij Kim Kardashian en anderen is dit lichaam nu een hit. Het voordeel van dit lichaamstype is dat je een illusie van een zandloperfiguur kunt creëren als je het op de juiste manier doet. Je schouders zijn smal en de heupen zijn breed. Het enige dat je hoeft te doen, is een balans vinden. Of draag outfits die je onderlichaam versterken, hoe dan ook, het werkt goed. Wijde pijpen broek, A-lijn rokken of jurken met patroon of tops die definitie geven aan het bovenlichaam zien er geweldig uit. Skinny jeans met losse tops helpen om een zandloper-illusie te creëren.

Kleding voor de banaan

Vrouwen met een rechthoekige lichaamsvorm hebben meestal schouders en heupen in dezelfde breedte als de taillelijn, waardoor er overgewicht ontstaat in de buikstreek en er geen vrouwelijke rondingen en profielen zijn. De hoofdregel hier is om alle soorten riemen, geribbelde inzetstukken bij de taillelijn te vermijden, kortom elk element dat het probleemgebied benadrukt. Ga voor ontspannen stijlen van jurken met een vloeiende wachtrij, langwerpige en losse blazers, maar ook tops in donkere tinten of met geometrische prints, die het figuur visueel smaller maken.

Kleding voor de appel

Om een appelvormig lichaamstype aan te kleden, kies je kleding die je taille definieert en meer rondingen aan je onderste helft toevoegt, zoals een broek met verfraaide zakken of volledige A-lijn rokken. Het verbeteren van je onderhelft brengt je brede bovenlichaam in evenwicht en zorgt voor een meer gebalanceerde look.