Het kiezen van edelstenen veroorzaakt vaak veel twijfel, vooral als je niet veel weet over edelstenen. Als je edelstenen gaat kopen, kun je de collectie van Ruben Robijn bekijken. Daar vind je een grote collectie edelstenen met verschillende vormen en soorten. Hoe kan dat? Dit komt omdat Ruben Robijn een groothandel in edelstenen is. Het is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verkopen en kopen van edelstenen van de beste kwaliteit. Voordat je de juiste edelsteen kiest, is het goed om vooraf de 4 criteria te kennen die 4C worden genoemd. Je moet hiermee rekening houden bij het kiezen van een edelsteen.

 

De 4C

De eerste is de kleur. Over het algemeen geldt: hoe sterker en volwassener de kleurtint van de steen, hoe beter de kwaliteit van de steen. De tweede is karaat of vorm en grootte. De massa van de edelstenen beïnvloedt de prijs, wat betekent dat hoe groter het gewicht en de grootte, hoe hoger de prijs. Het derde criterium is snijden of snijprecisie. Edelstenen die door mensenhanden zijn gesneden hebben een grote invloed op de kwaliteit en de prijs. Dit komt omdat het de reflectie van licht van het natuurlijke fenomeen van de edelsteen zal beïnvloeden. Het laatste criterium is de Clarity-factor of het niveau van duidelijkheid of netheid. Hoe schoner en helderder de edelsteen, hoe hoger de kwaliteit en prijs.

 

Aanvullende criteria bij het kiezen van edelstenen

De eerder besproken 4C-criteria zijn de meest gebruikte criteria, ook in Ruben Robijn. Er zijn echter enkele aanvullende en speciale criteria die je als richtlijn kunt gebruiken bij het kiezen van edelstenen. Het eerste aanvullende criterium is de tafel of de gezichtsgrootte van de edelsteen. Dit kan vergelijkbaar zijn met hoe je edelstenen beoordeelt op basis van de karaatfactor, maar de tafelcriteria verschijnen wanneer edelstenen zijn verwerkt en tot sieraden zijn gemaakt. Als er bijvoorbeeld twee edelstenen zijn met hetzelfde karaat, maar een ervan is zo geslepen dat er verschillende gezichtsgroottes ontstaan, dan is de edelsteen met een grotere grootte aantrekkelijker en mooier dan een met een kleine grootte. Het tweede aanvullende criterium is de kwaliteit van het materiaal. Misschien geef je de voorkeur aan edelstenen met een betere uitstraling of reflectie. Door hoogwaardige materialen te gebruiken, zal het inclusieniveau subtieler zijn.

 

Hoe kiest je de juiste edelsteen

Als je op zoek bent naar de edelsteen die bij je past, dan kun je deze vinden bij Ruben Robijn. Alles is hier verkrijgbaar, van ruwe mineralen tot verschillende collecties edelsteensieraden. Hoewel er geen vaste regels zijn bij het kiezen van edelstenen, zullen alle stenen er prachtig uitzien en je aandacht trekken. Ruben Robijn kan daarom het beste advies geven zodat je de meest geschikte en passende edelsteen kunt kiezen.